Scurt istoric al Bisericii din Satul Manolești Vale, Botoșani

Istorie Decembrie 22, 2011

Ideea zidirii unei biserici în sat apare cu mult timp înainte de anii 90, când preotul Toader Irimia, mutat la cele veşnice, a adus pe terenul unei doamne, Maria Călin, nişte pietre mari de şantier cu scopul de-a fi folosite la fundaţie. Abia în 1998, acest vis se materializează prin donaţia de teren făcută de doamna Maria Călin şi prin punerea pietrei de temelie de către P.S. Calinic Botoşăneanul în iulie 1998, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu.

Satul Manoleşti Vale este un sat limitrof oraşului Botoşani ce numără cu puţin mai mult de 50 de familii de ortodocşi.

Nu se poate vorbi de o istorie propriu-zisă a parohiei sau a bisericii din acest sat, deoarece, din punct de vedere al organizării administrativ-bisericeşti, a făcut parte până în anul 1998 din parohia satului Stânceşti.

Ideea zidirii unei biserici în sat apare cu mult timp înainte de anii 90, când preotul Toader Irimia, mutat la cele veşnice, a adus pe terenul unei doamne, Maria Călin, nişte pietre mari de şantier cu scopul de-a fi folosite la fundaţie.

Abia în 1998, acest vis se materializează prin donaţia de teren făcută de doamna Maria Călin şi prin punerea pietrei de temelie de către P.S. Calinic Botoşăneanul în iulie 1998, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu.

Lucrările de zidire a Bisericii din Manoleşti continuă şi sub purtarea de grijă a următorului preot de la Stânceşti, Scântei Ciprian, care zideşte biserica până la acoperiş.

Primul paroh al parohiei Manoleşti  Vale, preotul Vladimir Orlovschi zideşte bolţile şi finisează exteriorul şi interiorul bisericii până la pragul de frescă neagră.

Din 2008, preot paroh la Biserica din Manoleşti Vale este numit Macuc Mihai Marian, care poartă de grijă pentru pictarea bisericii, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare, împodobeşte biserica cu odoare şi o pregăteşte pentru sfinţire.

Sfinţirea bisericii a avut loc în anul 2011 luna octombrie, ziua a opta, într-o zi  de de sâmbătă, de către I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.